Libelle

Een paar maanden voor het artikel uitkwam hebben we met een paar redactieleden van Libelle een mooie rondvaart gemaakt door  de binnenstad en de Biesbosch. Inclusief high tea aan boord. Naar aanleiding hiervan hebben zij het volgende artikel geschreven:

Nederlands Venetië
Dordrecht ligt aan de rivier de Merwede en wordt door zijn inwoners vergeleken met Venetië. Moesten wij daar eerst een beetje om gniffelen, eenmaal gearriveerd in het historische stadscentrum valt het kwartje direct. Wat is het hier prachtig, een centrum met talloze monumentale panden waarvan er meer dan duizend aan de grachten staan! We zijn, in gezelschap van familie, op weg naar de Wijnbrug in hartje Dordrecht. Daar wacht eigenaar en schipper Sirio Barone op ons in zijn klassieke, Venetiaanse waterlimousine -in een soortgelijk exemplaar zijn naar verluidt George Clooney en Amal getrouwd- om ons mee te nemen voor een vaartocht door het historische centrum van Dordrecht, via de rivier de Merwede richting de Biesbosch.
Jongensdroom
Terwijl Sirio zijn boot gereed maakt voor vertrek vertelt hij hoe hij schipper is geworden. “Ik ben een geboren en getogen Dordtenaar en trots op mijn stad en al dat prachtige water. Mijn vader is een Venetiaan, hij vertelt mij al van jongs af aan over het water in zijn geboortestad, iets wat ik altijd hartstikke interessante vond. Na mijn eerste baan in de horeca besloot ik om kleinschalige rondvaarten te gaan verzorgen. Mijn eerste boot knapte ik samen met mijn broer op, al snel volgde een tweede en derde boot en ben ik, samen met mijn schippers team, rondvaarten in en rondom Dordrecht gaan organiseren. Tot mijn grote geluk kon ik deze originele Venetiaanse waterlimousine kopen.” Sirio vertelt dat het altijd een jongensdroom is geweest om een dergelijke boot te kopen, maar dat dit model van het merk Serenella eigenlijk nooit buiten Italië beschikbaar komt. “Tot ik op een gegeven moment een advertentie las waarin dit schip te koop werd aangeboden. Een droom kwam uit want het is zo’n ongelooflijk mooie boot.”Takelen maar!
En op dat mooie schip, de Elena, gaan wij vandaag genieten van een heerlijke tocht over het water, inclusief een compleet verzorgde high-tea! Een deel daarvan wordt al klaargezet als we aan boord gaan. Fiona is eigenaar van Coffeelicious Bakery en is druk bezig de lekkerste hapjes -de recepten zijn bedacht door haar moeder Joan- klaar te zetten. “We hebben 4 vestigingen in Nederland en runnen in het centrum van Dordrecht een breakfast- en lunchroom en een eigen bakkerij waar we alles wat we serveren maken.” Voor Si-Barone ontwikkelde Fiona een heerlijke high-tea met onder meer zalige scones met jam en clotted cream, goedgevulde sandwiches en zoetigheid zoals verrukkelijke red velvet cookies en diverse cupcakes. Als we vragen of er ook koffie en thee aan boord is, antwoordt Fiona lachend dat we dat dadelijk op gaan takelen… “Onze lunchroom ligt met de achterkant aan het water en omdat we jullie warme koffie en thee willen meegeven, varen jullie eerst langs onze zaak en echtgenoot Marc met een speciale takelkraan de warme dranken in een mand aan boord hijsen.”
Spectaculair hard 
Inmiddels heeft ons gezelschap zich gesettled, hebben we het warme deel van de high-tea opgetakeld en vaart Sirio ons via historische havens en andere fraaie plekjes in Dordrecht (zo’n stad ziet er vanaf het water nog mooier uit!) onder bruggen door richting de rivier de Merwede. “Op de rivier gaan we wat harder, dat is leuk en bij winderig weer zelfs spectaculair. Als we in de buurt van de Hollandse Biesbosch komen, dan minder ik snelheid en kunnen we gaan genieten van de stilte en de schoonheid.”Kreekjesdoolhof
En mooi is het er. En indrukwekkend. Bijna geruisloos varen we door dit stukje Hollandse natuur dat nog het meest weg heeft van een groen doolhof vol grienden en kreekjes. Sirio vertelt dat dit het domein is van bevers en zee- en visarenden. We genieten van bijzondere planten en bloemen en spotten, gelukkig heeft onze schipper een verrekijker aan boord, tal van prachtige vogels. Genietend van de high-tea luisteren we naar het kabbelen van het water en de verhalen van Sirio. Die vertelt over de boeren die hier wonen en grotendeels alles nog per bootje doen, over de schilders die hier vroeger neerstreken om het prachtige landschap op doek vast te leggen en over het

feit dat de Biesbosch het enige zoetwatergebied in Holland is met getijden. We wachten geduldig voor de Ottersluis en de pittoreske Helsluis -die ligt tussen het groen verscholen en is alleen te water, te voet of per fiets bereikbaar- om langzaamaan weer richting het centrum van Dordrecht te varen.Via de Merwede vaart Sirio ons weer terug naar de aanlegplek in de Wijnhaven. Eenmaal daar aangekomen besluiten we nog even te voet het fraaie centrum te gaan bekijken met z’n oude pakhuizen, meer dan duizend monumenten, smalle steegjes, gezellige pleinen en talloze grachten, en besluiten we na afloop dat een dag als deze zeker voor herhaling vatbaar is.

Wij brachten een dag door in een luxe waterlimousine voor een tocht door Dordrecht en de Biesbosch, inclusief een aan-boord-high-tea. Onze tip: doen!

De boot waarin wij mochten varen heet Elena (door Sirio vernoemd naar zijn Italiaanse oma, zij ontmoette zijn Italiaanse opa in Venetië!). Elena is een luxe Venetiaanse waterlimousine die je inclusief kundige schipper huurt voor een tocht door Dordrecht en de Biesbosch. Elena is geschikt voor maximaal 10 personen voor een afwisselende rondvaart. Elena leent zich prima voor een heerlijk high tea aan boord die wordt verzorgd door Coffeelicious Bakery. Si-Barone, verzorgt nog meer rondvaarten al dan niet met eten en drinken aan boord. Kijk op www.si-barone.nl voor meer informatie.

 

Reserveer nu